· Evden Hırsızlık Olaylarının Önlenmesi İçin Vatandaşlar Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
· İşyerinden Hırsızlık Olaylarının Önlenmesi İçin, İşyeri Sahipleri Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
· Oto Hırsızlığı Olaylarının Önlenmesi İçin Otomobil Sahipleri Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
· Hayvan Hırsızlığı Olaylarının Önlenmesi İçin Vatandaşlar Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
· Dolandırıcılık Olaylarının Önlenmesi İçin Vatandaşlar Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
· Bankamatik ve Kredi Kartı Dolandırıcılığına Karşı Alınabilecek Bireysel Önlemler
· Bilişim Suçları ve Bilişim Suçlara Karşı Alınabilecek Bireysel Önlemler
· Site yönetimleri ve vatandaşlar bina girişlerine ve çevresine (pencere ve balkon bölgesine) sensörlü aydınlatma sistemleri yaptırabilir, çelik kapı, demir parmaklık, kamera, alarm sistemleri gibi fiziki güvenlik önlemleri alabilirler.
· Yazlık konut ve sitelerde yaşayan vatandaşların, evlerini terk etmeden önce kıymetli eşyalarını yazlık konutlarında bırakmayıp, kapı ve pencereleri emniyete alabilirler.
· Caydırıcılık maksadıyla, evden ayrılırken bir adet lamba açık bırakılabilir.
· Konut ile apartman giriş kapısı arasında diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi monte edilerek, zile yanlışlıkla bastıklarını söyleyen yabancılar için kapı açılmamalıdır.
· Ziynet eşyaları yatak altı, dolap içi, çanta gibi kolaylıkla bulunabilecek yerlerde saklanmamalıdır.
· Dilenci, bohçacı ve seyyar satıcılarla çok samimi olunmamalıdır.
· Polis, Jandarma, gaz veya elektrik şirketi görevlisi kisvesi altında konuta gelen kimliği belirsiz kişilerin; ilgili kurum numaralarına telefon etmek suretiyle beyanları teyit edilmeden eve girmelerine kesinlikli müsaade edilmemelidir.
· Evlerde yüklü miktarda para, silah, değerli eşya, özel malzeme, hatıra eşyası, çek vb. kıymetli resmi belge bırakmamalı ve bunları bankalara yatırmalı veya bunlara ait kasalarda muhafaza altına alınabilirler.
· Evde bulunan tüm elektronik malzemelerin seri numarası, bandrol numarası kaydedilerek mümkünse ziynet eşyası ve çalınabilecek tüm elektronik malzemelerin fotoğraflanması sağlanabilir.
· En yakın karakolun telefonu telefon rehberine eklenmelidir.
· Eve hırsız girdiğinin tespit edilmesi halinde olayı en kısa zamanda güvenlik güçlerine bildirerek, iz ve delillerin kaybolmaması için kolluk kuvvetinin talimatları doğrultusunda hiçbir şeye dokunmadan devriyenin olay yerine gelmesi beklenmelidir.
· İçeriyi gösteren kepenk taktırılmalıdır.
· Tuvalet pencereleri, havalandırma ile çatı aralığı, standartlara uygun olmayan duvarlar, arızalı kapı ve pencereler ile bozuk kepenkler sık sık kontrol edilmelidir.
· Vitrin camları darbeye dayanaklı hale getirilebilir.
· Alarm sistemi tesis edilebilir.
· Tehlikeli veya şüpheli durumlara karşı tezgah altına elle veya ayakla kullanılabilecek şekilde alarm monte edilebilir.
· Aynı sokak, cadde, iş merkezi veya iş hanında bulunan işyeri sahipleri bir araya gelerek bekçi veya özel güvenlik personeli görevlendirebilirler.
· İşyeri güvenlik kameraları ile donatılabilir.
· Özellikle hırsızların giriş çıkış yapabilmesine elverişli olan yerler aydınlatılabilir.
· İşyerinin anahtarı bulunan kişilerin işten ayrılması durumunda, işyerinin kapı kilidi değiştirilebilir.
· İşe alınacak şahısların önceden araştırılarak, 1774 sayılı kanun gereğince kimlik bildirimlerinin ilgili kolluk kuvvetine verilmelidir.
· İşyeri sahiplerince, iş yerlerinin kapı ve pencerelerinin sağlam malzemelerden yapılmasına, darbelere karşı dayanıklı olmasına, kaliteli kilit kullanılmasına ve çift kilitli olmalısına dikkat edilmelidir.
· İşyerlerinin akşam kapatılmadan önce tüm giriş ve çıkışları son olarak işyeri sahibi veya yetkili müdürleri tarafından tekrar kontrol edilebilir.
· Otomobil pazarlarından, oto galerilerinden veya üçüncü şahıslardan motorlu araç satın alınırken, aracın ruhsat sahibi ile yüz yüze görüşülmesi gerekir.
· Otomobil alınırken satıcıdan mutlaka yedek anahtarları istenmeli veya kilidin değiştirilmesi gerekir.
· Satın alınmak istenen aracın, motor ve şasi numarasının tescil belgesi ile karşılaştırılarak kontrol edilmeli ve şüpheli durumların tespiti halinde aracın alınmaktan vazgeçilerek durum derhal kolluğa bildirilmelidir.
· Otomobillere gizli kontak, elektronik alarm sistemi taktırılmalıdır.
· Otomobillerin hastane, açık otopark ve benzeri yerlere bırakıldığında burada çalışan kişilerin görevli olup olmadıkları araştırılmalı, otomobilin bırakıldığına dair makbuz alınmalıdır.
· Otomobilin direksiyonu ile gaz pedalını birbirine bağlayan anahtarlı kilit alarm sistemi ile birlikte kullanılmalıdır.
· Değerli eşyaların otomobilde bırakılmasının zorunlu olduğu hallerde, hırsızlığın daha zor olduğu bagaj içerisinde muhafaza edilmelidir.
· Oto alım satımında satışı ve devir işlemleri gecikmeksizin tamamlanmalıdır.
· Bahar ve yaz aylarında piknik ve mesire yerlerinde meydana gelebilecek hırsızlık olaylarına karşı, kontrolsüz ve gözden uzak yerlere bırakılmamalıdır.
· Araçları gelişigüzel park etmek yerine otoparklar tercih edilmelidir.
· Araç anahtarları ev içerisinde kolayca bulunabilecek yerlere bırakılmamalıdır.
· Mümkünse otonun elektrik akışını sağlayan bobin ile distribütör kablosu çıkarılmalıdır.
· Köylere gelen yabancı veya şüpheli şahısların derhal 156 Jandarma İmdat telefonuna ihbar edilmelidir.
· Hayvanlar hiçbir zaman başıboş bırakılmamalı, 24 saat esasına göre gözetim altında bulundurulmalıdır. Sürünün büyüklüğüne göre yeteri kadar çoban edilerek hayvanlar otlatılmaya götürülmelidir.
· Çoban tutulan kişiler, halk tarafından iyi olarak bilinen, daha önce hırsızlık suçu işlememiş kişilerden seçilmelidir.
· Hayvanların tutulduğu yerlere sensörlü lamba, kamera vb. gibi cihazlar takılmalı veya köpek bağlanmalıdır.
© 2019 T.C. İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı